bûche de Noël Grand Marnier chocolat

Une bûche pour rester fidèle à la tradition de Noël !


ingredients

For the génoise
3 eggs, separated

4 oz caster sugar, plus extra for dusting
1/2 tsp baking powder
3 oz gluten-free plain flour
For the syrup
125 gr sucre

200 ml water
20 ml Grand Marnier
250 gr marmelade or apricot jam

For the decoration
130 plain chocolate
70 gr butter
icing sugar

preparation

    Preheat the oven to 180 C.
    Butter and line a 9 by 13-inch Swiss roll tray with parchment paper.
    In one bowl, whisk the egg whites until frothy. Gradually add 2 oz of the caster sugar whilst still beating until you reach a stiff peak consistency.
    In a separate bowl, whisk together the egg yolks with 1 oz of the caster sugar until very pale and thick. Pour the egg yolk mixture into the beaten egg whites and sift in the baking powder and flour. Fold together using a rubber spatula until only a few streaks of egg white remain.
    Pour the mixture out onto the prepared tray and bake for 10-15 minutes until golden.
    Pendant ce temps, réalisez un sirop en mettant l’eau et le sucre à chauffer dans une casserole. Lorsque le sucre est bien dissous, laissez-le refroidir et ajoutez le Grand Marnier.

    Arrosez la génoise de sirop et tartinez-la de marmelade. Roulez-la délicatement sur elle-même.
    Faites fondre le chocolat et le beurre au bain-marie puis tartinez-en la génoise.

    Décorez cette bûche en réalisant des stries à la fourchette. 
    Saupoudrez de sucre glace. 
    Déposez la bûche sur un plat à l’aide d’une grande spatule large.
    Servez à température ambiante.


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