flourless fatless chocolate cake

A delicious  and moist chocolate cake made without flour and butter but with ... chickpeas. Unbelievable but true. Have a go! Essayez ce délicieux et moelleux gâteau préparé sans farine et sans beurre mais avec des ... pois chiches. Incroyable mais vrai !

ingredients
200 gr plain chocolate, chopped / chocolat noir en morceaux
1½ (400 gr) tins chickpeas, rinsed and drained / 360g de pois chiches rincés et égouttés
4 eggs / oeufs
150 gr caster sugar / sucre en poudre

1 tbsp vanilla essence / c à s essence de vanille
2 heaped tablespoons cocoa powder / c à s bombées de cacao½ tsp baking powder / c à c levure
1 tbsp icing sugar / sucre glace


preparation

Prep: 15 mins | Cook: 40 mins

Preheat the oven to 180°C / Gas mark 4 / préchauffer le four.
Grease a 23 cm round cake tin, line with parchment and then grease again / beurrer et fariner un moule,
Melt the chocolate in a bain-marie / faire fondre le chocolat au bain-marie. 

Combine the chickpeas and eggs in the bowl of a food processor and process until smooth / verser les pois chiches et les oeufs dans un robot ménager et mélanger jusqu'à ce que le mélange soit lisse.
Add the sugar, vanilla essence and the baking powder, and pulse to blend / ajouter le sucre, vanille et levure dans le robot et mélanger.
Pour in the melted chocolate and blend until smooth, scraping down the corners to make sure chocolate is completely mixed / verser le chocolat fondu et mélanger à nouveau.
Transfer the batter to the prepared cake tin / verser le mélange dans le moule.
Bake for 40 minutes in the preheated oven, or until a knife inserted into the centre of the cake comes out clean / faire cuire pendant 40 mn et tester la cuisson avec un couteau. 

Cool in the tin on a wire rack for 10 to 15 minutes before turning out onto a serving plate / faire refroidir le gâteau dans le moule pendant 15 mn.
Dust with icing sugar just before serving / saupoudrer de sucre glace.

bonus
from Marie-Pierre - this recipe also works very well too with red kidney beans instead of chickpeas / cette recette marche aussi
très bien avec des haricots rouges à la place des pois chiches.

1 commentaire:

Certains L'aiment Bio a dit…

Ça donne envie !
J'ai déjà fait une variante de ce gâteau avec des haricots rouges, délicieux aussi ;-)